Home » Ervaring eindgebruiker belangrijk voor succes van Crowd Safety Manager

Ervaring eindgebruiker belangrijk voor succes van Crowd Safety Manager

Niet alleen de ambtenaar op kantoor, maar ook de handhaver op straat moet goed kunnen omgaan met de Crowd Safety Manager. Het is een van de lessen die Carlien Roodink, afdelingshoofd van het Expertisecentrum Digitale Innovatie en Smart City (EC DISC) van de gemeente Den Haag, trekt uit haar ervaringen met de digitale druktemonitor. ‘Handhavers lopen niet rond met een laptop in hun hand.’

In juni en juli 2022 experimenteerden de gemeente Den Haag en de Politie Den Haag zes weken lang met de Crowd Safety Manager. Het systeem, gebouwd op een virtuele digitale tweeling van de gemeente Den Haag, moet helpen om drukte te monitoren om hier adequaat op te sturen. In het geval van de stad Den Haag lag de focus vooral op zomerse drukte op en rondom het Scheveningse strand.

Als afdelingshoofd van het innovatieteam van de gemeente, hield Carlien Roodink zich bezig met het opdoen van ervaring met het digitale systeem. Zo werd onder andere onderzocht hoe verschillende data kan helpen bij het beter voorspellen van drukte, zoals de bezetting van parkeergarages en het aantal evenementen in de stad. De Crowd Safety Manager ontstond als initiatief van partijen binnen de Impact Coalitie Safety en Security. Het doel van deze coalitie is leren hoe de veiligheid in de openbare ruimte verhoogd kan worden met slimme oplossingen.

De Crowd Safety Manager is een project met veel exposure, zegt Roodink. Met de coronapandemie in de achteruitkijkspiegels en landelijk spelende personeelstekorten is het noodzaak om met minder mensen nog steeds hetzelfde werk te kunnen doen. Handhavers op straat en evenementenorganisatie hebben de juiste informatie en ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld over waar zij ter plekke het hardst nodig zijn en op welke momenten meer  of minder personeel nodig is.

‘Handhavers en andere diensten die door de Crowd Safety Manager worden aangestuurd, dat zijn de echte eindgebruikers’, legt Roodink uit. Doordat zij niet direct meekijken met de digital twin, waarin drukte met overzichtelijke kleurcodes en bewijzering wordt weergegeven, moet stilgestaan worden bij hoe zij alsnog zo goed mogelijk meegenomen worden met de Crowd Safety Manager.

‘Het is anders praten vanachter een bureau’, zegt het afdelingshoofd. Om innovatieve systemen zoals de Crowd Safety Manager te laten landen in de gehele gemeentelijke organisatie, moet aan de ene kant de juiste, maar ook zoveel mogelijk informatie bij de eindgebruiker terechtkomen. Handhavers met laptops zijn niet de oplossing, grapt Roodink. Maar een mobiele versie van de druktemonitor kan wellicht wel, denkt ze hardop.

Het hele jaar door ruimte voor innovatie

In het EC DISC werkt de gemeente Den Haag aan dat soort open vragen. Dat haar gemeente daar consequent ruimte voor vrijmaakt, vindt Roodink een goede zaak. ‘Oplossingen zoals de Crowd Safety Manager komen vaak wel vanzelf aanwaaien vanuit de markt. Maar om te testen of ze ook de waan van de dag doorstaan en echt effect hebben, daarvoor moet je als gemeente het hele jaar door aandacht aan besteden Zo ontwikkel je de beste innovaties.’

De Crowd Safety Manger is veelbelovend, vindt Roodink, maar heeft ook nog veel voeten in de aarde. ‘Het kost veel tijd om te leren samenwerken met meerdere partijen in zo’n systeem. Daarnaast is veel tijd nodig om algoritmes te leren hoe zij verschillende databronnen moeten duiden. En om zelf te leren welke databronnen zich het beste lenen voor een goede voorspelling van drukte.’

Naast de Crowd Safety Manager wordt in de gemeente Den Haag al voor langere tijd gewerkt aan een ander systeem, dat wordt gebruikt om de capaciteit van gemeentelijk personeel vooraf zo goed mogelijk in te schatten. Op basis van de functionaliteiten van de Crowd Safety Manager kan eenzelfde inschatting gemaakt worden, maar volgens Roodink gebruikt Den Haag de CSM vooral voor het managen van drukte op de dag zelf. Zij noemt het ontwikkelen van twee soortgelijken systemen vreemd, maar ‘tegelijkertijd de realiteit’.

‘We zullen vermoedelijk naar een combinatie gaan, waarin beide systemen elkaar versterken.’ Het afdelingshoofd noemt een keuze tussen de twee systemen nog niet aan de orde.

TU Delft is nieuwe penvoerder

Na de zomerse drukte is het project in Den Haag afgerond en overhandigt de gemeente de rol van gastheer en penvoerder over aan de TU Delft. Zij gaat met een Europese subsidie verder met het ontwikkelen van de druktemonitor, met aandacht voor het maken van langere voorspellingen.

Roodink is benieuwd naar de volgende fase van de Crowd Safety Manager. ‘We kunnen steeds verder en gedetailleerder voorspellen. En het is steeds makkelijker om binnen het dashboard gelaagdheid aan te brengen. Zo kan je het systeem door meerdere partijen laten gebruiken, waarbij iedereen toegang heeft tot de data die voor hen van belang is en die je aan die partijen wilt laten zien.’